Woih Like Lah!!!

Monday, July 15, 2013

RENDANG TOK (DAGING CINCANG)

Ramai yang terkejut tak percaya daging cincang boleh digunakan untuk memasak rendang. Ya!!Daging cincang boleh menggantikan ayam dengan sempurna dan berkesan. Jadi, sempena harga ayam yang naik mendadak tanpa usul periksa ni, pihak kami berbesar hati menyediakan resepi rendang tok menggunakan daging cincang.
 
RENDANG TOK (DAGING CINCANG)
 
Bahan :
1 kilo daging lembu - daging cincang.
santan dari sebiji kelapa - agak tuang sampai daging tu tenggelam
2 sudu besar kerisik - boleh tambah jika perlu
2 sudu besar gula merah - boleh tambah jika perlu
2 sudu besar membumbung serbuk kari daging - boleh tambah jika perlu
kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang
1 biji bawang besar - hiris 2 nipis
1/4 inci halia - hiris2
1 helai daun kunyit - hiris
garam secukup rasa
 
Bahan tumbuk :
1/4 inci halia
3 ulas bawang putih
1/4 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
2 batang serai - hiris2 dulu
 
Cara memasak :
Gaul sebati daging, bawang besar yang dihiris2, bahan2 tumbuk, halia yang dihiris2,daun kunyit, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis, gula merah, kerisik dan serbuk kari, jika nak lebih sedap, perap dulu selama 1 jam.

Masukkan kedalam kuali bersih, tuang santan hingga daging tenggelam, kacau sebati.

Buka api perlahan dan biarkan mendidih, masukkan garam secukup rasa dan masak hingga rendang kering. Semasa memasak imbangkan rasa kerisik, serbuk kari dan gula merah tu supaya seimbang.....gelap rendang tok tu bergantung pada kerisik dan gula merah....jadi kena pandai seimbangkan....masak hingga rendang tok kering, boleh juga lembab jika suka dengan api perlahan dan sentiasa kacau rendang tu.

Sedap dimakan dengan nasi panas, roti atau pun pulut.

No comments:

Post a Comment